FAQ

Deze pagina bundelt vaak voorkomende vragen waarop scholen doorheen hun samenwerking een antwoord wensen te krijgen. Dit kan namelijk ook voor andere scholen interessant zijn. We proberen dit overzicht steeds verder aan te vullen. Contacteer ons gerust indien jouw vraag hieronder nog niet behandeld werd.

 • We willen graag geld overmaken aan de partnerschool. Hoe doen we dat?

  Vraag aan de partnerschool de BIC of SWIFT-code, naam van de rekeninghouder (moet correct zijn), de naam van de bank en het rekeningnummer zelf (IBAN), zodat jullie alle gegevens hebben om de transactie vlot te laten verlopen. Breng de partnerschool op de hoogte wanneer de overschrijving is gebeurd, zodat ze dit kunnen opvolgen.

  Nuttige link: www.swift.com om zelf het SWIFT- of BIC-nummer op te zoeken wanneer je enkel de naam van de bank weet (rechts onderaan, bij "BIC Search").
   

 • Hoe kan de partnerschool haar ondersteunde uitgaven 'bewijzen'? Wat als ze geen aankoopbewijzen hebben?

  Het is goed dat de onkosten voor de activiteiten binnen de scholenband door beide partijen kan worden aangetoond. Voor grote uitgaven zal steeds een aankoopbewijs voorhanden zijn. Dit wordt vervolgens in de boekhouding van de school bijgehouden. Bij het opmaken van de financiële balans aan het eind van het jaar, kunnen deze de afrekening staven. Dit is zeker relevant wanneer je financiële ondersteuning krijgt van een externe organisatie. Voor kleine zaken (telefoonkaart, postzegels, knutselmateriaal,….) zal het wellicht volstaan dat de schooldirecteur op het eind van het jaar een document opstelt en ondertekent voor het totale bedrag (bvb. €100), waarbij hij/zij verklaart dat deze effectief voor de scholenband werden gebruikt.
   

 • Hoe organiseren we een bezoek naar het partner in het Zuiden?

  Neem een kijkje op onze uitgebreide webpagina rond een bezoek, dat helpt je zeker op weg!
   

 • Onze partnerschool komt op bezoek naar België, maar heeft een uitnodiging nodig voor hun visumaanvraag. Wie stelt dat op en hoe moet dat eruit zien?

  Neem een kijkje op onze uitgebreide webpagina rond een bezoek, dat helpt je zeker op weg!
   

 • Kunnen we een beroep doen op een stagiair of vrijwillger om onze scholenband te ondersteunen?

  Studenten of vrijwillgers kunnen enkele maanden ter plaatse verblijven en de partnerscholen ondersteunen. Dit is een grote meerwaarde voor zowel de Vlaamse als de Zuidschool: ze geven tips rond communicatie en samenwerking, verklaren de verwachtingen en gebruiken van de partner, kunnen ook pakketjes en brieven overbrengen, weetjes over de leerkrachten en studenten delen en heel praktische informatie verschaffen. Zou je in het kader van jouw scholenband ook graag een student of vrijwillger inzetten, informeer dan wat de mogelijkheden zijn. Voor partnerlanden waar VVOB niet actief is zetten we een systeem op om scholen in contact te brengen met kandidaat vrijwilligers die graag enkele maanden naar het Zuiden trekken om er een school te ondersteunen. Meer info hierover vind je onder ondersteuning.