Guatemala

Guatemala is een land in Centraal-Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. De naam Guatemala betekent 'land van veel bomen'in het Kaqchikel. Guatemala heeft een uitermate gevarieerd landschap: er is een hoogvlakte met berg- en vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte, terwijl de zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala relatief vlak zijn en intensief worden gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt.

Van de vierde tot de elfde eeuw was Guatemala het kerngebied van de Mayabeschaving. Vanaf 1523 werd dit gebied door de Spanjaarden veroverd. In 1821 werd het als deel van het Mexicaanse Keizerrijk onafhankelijk van Spanje, en twee jaar later scheidde het zich met een aantal andere Centraal-Amerikaanse landen af als de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Die federatie hield op te bestaan in 1840, waarna Guatemala een onafhankelijke republiek werd.

Bijna zestig procent van de bevolking (14,2 miljoen) bestaat uit mestiezen en blanken, zij worden Ladino's genoemd. De overige veertig procent bestaat uit indianen (of indigenas), waarvan het overgrote deel Maya. De Mayavolkeren bestaan in Guatemala alleen al uit 23 verschillende groepen met onderling een andere taal.
De officiële landstaal is het Spaans, maar een aanzienlijk deel van de bevolking spreekt Mayatalen, in totaal 21, waarvan het K'iche', Kaqchikel, Q'eqchi en Mam de belangrijkste zijn. In enkele, meestal afgelegen, delen van Guatemala is de Mayabevolking niet tweetalig.

De meest beleden godsdienst in Guatemala is het rooms-katholicisme, alhoewel het protestantisme de laatste decennia sterk in opkomst is. Meer dan een derde van de Guatemalteken is inmiddels protestant. Ongeveer 1% van de bevolking belijdt nog een oorspronkelijke indiaanse religie, hoewel de Maya's het katholicisme wel sterk vermengen met hun oorspronkelijke gebruiken.

Meer dan de helft van de inwoners werkt in de landbouw, die behalve de traditionele exportgoederen koffie, suiker, bananen en kardemom ook erwten, broccoli, tabak en bloemen voortbrengt. De industriesector verwerkt voedingsmiddelen, rubber en textiel voor de export. Het toerisme is tegenwoordig de belangrijkste deviezenbron.

Het onderwijs

Op vlak van onderwijs scoort Guatemala, met bijna 27% analfabeten, het slechtst in het hele Amerikaanse continent. Gemiddeld beëindigen slechts drie op tien leerlingen het zesde jaar van de lagere school. Het merendeel van de kinderen verlaat de school na het vierde leerjaar. Nochtans is er in Guatemala een leerplicht tot 12 jaar, maar hierop is geen controle. De overheid voorziet voor slechts 20% van de schoolgerechtigde bevolking in Guatemala middelen, wat het tot één van de landen in de wereld maakt die het minst investeert in onderwijs.De kloof tussen arm en rijk in het onderwijs is ook heel groot.

De gemiddelde leeftijd in Guatemala is 19,7 jaar, 40% van de bevolking is er jonger dan 14. Vanaf 15 jaar wordt je in Guatemala reeds als volwassene beschouwd.
De lessen worden gegeven in het Spaans. Ongeveer de helft van de bevolking is indigena en spreekt vaak een plaatselijk inheemse taal. Dat betekent dat veel kinderen die de basisschool zijn begonnen, deze omwille van het taalprobleem niet afmaken. Ouders halen hun kinderen ook vaak vroegtijdig van school om mee te helpen op het land. komen.

Schoolvakanties

De zomervakantie loopt van begin november tot januari

Praktische info

Vooraf

  • Reisdocumenten: een internationaal paspoort heb je altijd nodig. Vraag dit op tijd aan. Let op, heb je al een internationaal paspoort, zorg dan dat dit zeker nog drie maanden geldig is vanaf de datum waarop je vertrekt.
  • Visum: er is geen visum nodig
  • Verzekering: het is aangeraden een reisverzekering te nemen (medische bijstand en repatriëring)
  • Medisch: Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aangeraden. De medische zorg in Guatemala wordt verzorgd door openbare en particuliere instellingen. De particuliere ziekenhuizen zijn hygiënischer en beduidend beter toegerust.

Ter plaatse

  • Geld: De munteenheid is de Quetzal (GTQ). In de steden en toeristenplaatsen kun je geld afhalen bij een geldautomaat. Deze werken echter niet altijd. Zorg dat je ook steeds een bedrag aan contante Amerikaanse dollar bij je hebt voor het geval een pinautomaat niet functioneert. Zorg ervoor dat je altijd klein geld op zak hebt. Taxichauffeurs, marktkooplui en sommige winkeliers hebben meestal geen wisselgeld. Met een creditcard kun je ook terecht in duurdere hotels, restaurants en winkels.
  • Elektriciteit: De netspanning is 110 Volt. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een verloopstekker is raadzaam. Er doen zich regelmatig stroomstoringen voor.
  • Internet: In alle steden en toeristische centra zijn internetcafés.
  • GSM: Een Belgische GSM kan gebruikt worden.
  • Kledij: Neem luchtige, katoenen of linnen kleding mee. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Pak ook een (fleece)trui of vest in voor de koelere avonden. Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème. Stevige wandelschoenen dienen ook ter bescherming tegen slangenbeten.