Nicaragua

Nicaragua is een land in Centraal-Amerika dat grenst aan Honduras, Costa Rica, de Grote Oceaan en de Caribische Zee. De naam van het land is mogelijk afkomstig van Nicarao, de leider van een inheemse stam. Het land is deels bergachtig met vulkanen en deels een tropische laagvlakte die grotendeels wordt ingenomen door regenwoud. In Nicaragua liggen twee grote meren, waarvan het Meer van Nicaragua het grootste is. Hier leven zelfs de enige zoetwaterhaaien ter wereld. De grootste stad is Managua, de hoofdstad van het land.

Nicaragua werd in 1502 bezocht door Christoffel Columbus en werd in 1522 veroverd door de Spanjaarden. Na eerst korte tijd bij Mexico gehoord te hebben werd het in 1823 onafhankelijk als deel van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Deze federatie viel in 1838 uiteen en Nicaragua werd een onafhankelijke republiek. De bevolking bestaat grotendeels uit mestizos (69%) en blanken (17%), de anderen zijn afrikaans (9%) en indiaans (5%).

Nicaragua is het armste land van Midden-Amerika. 80% van de 5,9 miljoen inwoners leeft in armoede. 28% van het BNP komt uit de landbouw, die behalve basislevensmiddelen vooral koffie, suikerriet, katoen en bananen voor de export levert. De matig ontwikkelde industrie verwerkt in de eerste plaats landbouwproducten. De door de burgeroorlog aangetaste toeristische sector bevindt zich in een fase van wederopbouw.

Het onderwijs

Goed onderwijs in Nicaragua is niet voor de hand liggend. Er is een groot gebrek aan voldoende scholen en leerkrachten. In staatsscholen zitten gemiddeld 45 leerlingen per klas, wat het niveau zeker niet ten goede komt.
Eén derde van de kinderen en jongeren gaat niet of niet systhematisch naar school. Tachtig procent van de kinderen begint wel aan de basisschool, maar slechts vier van de tien haalt de zesde klas. 57 procent van de klaslokalen is in slechte staat, en slechts een kwart van de benodigde leraren is dit jaar tewerkgesteld.

De regering probeert meer kinderen naar school te laten gaan door schoolmaaltijden te betalen, schoolbenodigdheden te leveren en subsidie te geven voor transport. De staatsscholen zelf zijn in theorie gratis. Toch worden er veel kosten aangerekend voor o.m. uniform, boeken, excursies, examens, rapporten, etc. Dit maakt het voor ouders vaak onbetaalbaar om hun kinderen naar school te laten gaan.

Schoolvakanties

Van begin november tot januari. De nationale feestdag valt op 15 september. De meeste christelijke feestdagen worden gevierd.

Praktische info

Vooraf

 • Reisdocumenten: een internationaal paspoort heb je altijd nodig. Vraag dit op tijd aan. Let op, heb je al een internationaal paspoort, zorg dan dat dit zeker nog zes maanden geldig is vanaf de datum waarop je vertrekt.
 • Visum: geen visum nodig.
 • Verzekering: het is aangeraden een reisverzekering te nemen (medische bijstand en repatriëring).
 • Medisch: kijk ruim op voorhand welke vaccinaties je nodig hebt. Raadpleeg de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Vaak kan de huisdokter de nodige spuitjes ook geven. Hij dient die wel eerst te bestellen, dus wees er tijdig bij. Ga voor je vertrek nog eens langs bij de tandarts (of andere artsen wanneer je een zwakkere gezondheid hebt of vermoedens van een aankomende kwaal). De medische zorg is van redelijk niveau, maar de voorzieningen kunnen beperkt zijn.
 • Veiligheid: Nicaragua staat bekend als één van de veiligste landen in Midden-Amerika omdat het relatief weinig last heeft van zogenaamde pandillas, jeugdbendes. In Nicaragua kan daarom zonder problemen worden gereisd, met uitzondering van bepaalde gebieden en met inachtneming van bepaalde veiligheidsadviezen. Voor gedetailleerde informatie over de veiligheidssituatie kan je terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Laat je echter niet te snel van de wijs brengen door de informatie hierop. Die is bedoeld om al te argeloze toeristen te waarschuwen, maar ook in België lopen dieven en oplichters rond, in stations zijn zakkenrollers en carjacking komt ook voor in de grotere steden in België. Lees je op deze website toch zaken die je toch wat ongerust maken, neem dan contact op met VVOB Brussel, zodat deze informatie in het juiste perspectief kan geplaatst worden.

Ter plaatse

 • Geld: De munteenheid is de córdoba (NIO), die ook wel peso wordt genoemd.
   
 • Elektriciteit: 110 - 120 volt. Er wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stekkers met platte pennen.
   
 • Internet: Er komen steeds meer internetcafés en op sommige plaatsen in de hoofdstad is er wifi.
   
 • GSM: triband GSM's werken in Nicaragua.
   
 • Kledij: Nicaraguanen hechten veel waarde aan verzorgde kleding en uiterlijk. Er wordt vaak hard gelachen om ongeschoren toeristen in afritsbroeken of mannen met korte broeken en grote wandelschoenen. Op het strand in niet-toeristische plaatsen zul je nauwelijks Nicaraguaanse vrouwen met een bikini zien. Meestal gaan ze met T-shirt zwemmen. Schat iedere situatie in, kijk vooral om je heen, en bepaal zo wat je kan dragen. Kleed je netjes als je een kerk bezoekt, bedek schouders en knieën, dit uit respect voor de lokale bevolking en haar religie.