Zuid-Afrika

De federale republiek Zuid-Afrika bestaat sinds de grondwetswijziging van 1994 uit negen provincies. De officiële naam van de republiek is Republic of South Africa in het Engels. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria. Daar zetelt de centrale regering en bevinden zich de ministeries. In Kaapstad zetelt de wetgevende macht, het Parlement. In Bloemfontein zetelt de rechterlijke macht en Johannesburg is het economisch centrum van het land.

Zuid-Afrika, een republiek in transformatie, is een land met zeer grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Het is een ontwikkelingsland met een naar wereldmaatstaven gemiddeld inkomen en een grote hoeveelheid bodemschatten. Sinds de eerste democratische verkiezingen in 1994 werden gehouden, is herverdeling een belangrijk politiek thema. De kloof tussen arm en rijk is sinds de afschaffing van apartheid even groot gebleven en misschien zelfs toegenomen. Bijna nergens ter wereld is de afstand tussen de rijken en armen zo groot als in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika is een multi-etnisch en multicultureel land. Het heeft de grootste van oorsprong Europese en Indiase bevolking van Afrika. Bij de volkstelling van 2001 was (afgerond) 79% van de bevolking zwart, 10% blank, 9% kleurling en 3% waren Indiërs. Er worden ook veel verschillende talen gesproken. De lingua franca, o.a. in het onderwijs, de media, de bedrijfswereld en overheidsinstellingen, is het Engels dat hierbij sinds het einde van de apartheid de rol van het Afrikaans overgenomen heeft.

Onderwijs

In de tijd van de apartheid werd het voor zwarte Afrikanen niet makkelijk gemaakt onderwijs te volgen. Als er al onderwijs was, was dit bewus van een laag niveau. In 1959 werden de Zuid-Afrikaanse universiteiten ingedeeld in kleur, en mochten kleurlingen en zwarten niet studeren aan blanke universiteiten. Pas in 1986 werd het hoger onderwijs weer officieel toegankelijk voor iedereen. In de praktijk was dit minder goed te realiseren vanwege de gebrekkige vooropleiding van zwarten die naar het hoger onderwijs wilden gaan. De leerplicht voor zwarten werd pas in 1991 wettelijk vastgelegd terwijl dit voor Aziaten en kleurlingen al tien jaar eerder was vastgelegd. Voor blanke scholieren gold de leerplicht al vanaf 1953.

Het apartheidsverleden heeft zijn sporen nagelaten in het huidige onderwijssysteem. Hoewel de overheid een onderwijsssteem nastreeft dat gelijke kansen aanbiedt aan iedereen, heeft de onderwijssector met grote uitdagingen te kampen. Scholen kennen hoge uitval- en lage slagingspercentages. Dit is onder andere het gevolg van een beperkte capaciteit bij de leerkrachten in basisvaardigheden (taal- en rekenvaardigheid), pedagogische en methodologische vaardigheden en technische (vakinhoudelijke) kennis. Hierdoor is de kwaliteit van het onderwijs vaak ondermaats.

Zuid-Afrika kent elf officiële talen. Deze zijn: Afrikaans, Engels, IsiNdebele, IsiXhosa, IsiZulu, Northern Sotho, Sesotho, Setswana, SiSwati, Tshivenda en Xitsonga. Het beleid met betrekking tot de onderwijstaal stelt dat basisscholieren het recht hebben om onderwijs te volgen in hun moedertaal bij toelating tot de basisschool. Deze dient wel één van de elf officiële talen te zijn.

Schoolvakanties

Het schooljaar loopt in Zuid-Afrika van januari tot en met december. De schoolvakanties verschillen per regio.

 • Zomervakantie: 6 weken in december - januari
 • Herfstvakantie: 1 week in maart - april
 • Wintervakantie: 3 weken in juni - juli
 • Lentevakantie: 1 week in september - oktober

Meer info kan je online vinden. 

Praktische info

Vooraf

 • Reisdocumenten: Een internationaal paspoort heb je altijd nodig. Vraag dit op tijd aan. Let op, heb je al een internationaal paspoort, zorg dan dat dit zeker nog zes maanden geldig is bij terugkomst. Voordat je door de douane komt moet je, naast het tonen van je paspoort, een formulier afgeven waarop is ingevuld hoelang je blijft, waar je blijft en wat je gaat doen (werken, vakantie) etc. Als toerist krijg je dan bij aankomst in Zuid-Afrika automatisch een visum voor 90 dagen. Het visum is een stempel in je paspoort dat je krijgt bij de douane.
   
 • Verzekering: Een reisverzekering (medische bijstand en repatriëring) is aangeraden.
   
 • Medisch: Kijk ruim op voorhand welke vaccinaties je nodig hebt. Raadpleeg de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Vaak kan de huisdokter de nodige spuitjes ook geven. Hij dient die wel eerst te bestellen, dus wees er tijdig bij. Ga voor je vertrek nog eens langs bij de tandarts (of andere artsen wanneer je een zwakkere gezondheid hebt of vermoedens hebt van een aankomende kwaal). In heel Zuid-Afrika, en met name in de steden, heb je wel goede medische voorzieningen, maar het is altijd fijner als je je daar geen zorgen over hoeft te maken.  
   
 • Veiligheid: Zuid-Afrika is gekend om haar onveiligheid. Uiteraard moet je je gezonde verstand gebruiken zoals de voor de hand liggende zaken als: geen (opvallende) kostbare sieraden of apparatuur dragen, 's avonds niet autorijden (zeker niet op onbekende plekken), autoportieren op slot, geen kostbare apparatuur zichtbaar in de auto leggen of laten liggen, geen lifters meenemen. Vraag eventueel aan de lokale bevolking welke plekken je beter kunt vermijden. Uiteraard ook niet op eigen houtje door een township gaan rijden of lopen, dit is vragen om moeilijkheden.

Ter plaatse

 • Geld - Betalingen: In de meeste winkels, restaurants en hotels kan met een kredietkaart betaald worden. Er kan ook op veel plaatsen geld afgehaald worden met een gewone bankkaart. De Zuid-Afrikaanse munt is de Rand, afgekort R of ZAR (Zuid-Afrikaanse Rand).
   
 • In de Zuid-Afrikaanse steden vind je zo goed als alle Europese producten.
   
 • In Zuid-Afrika gebruiken ze andere stekkers dan in Europa. Een reisadapter uit Nederland of België kun je hier niet gebruiken. In bijna elke supermarkt en op het vliegveld kun je een adapter kopen. Er zijn verschillende adapters in omloop dus kijk goed welke je nodig hebt, of het voor een geaarde of een niet geaarde stekker is. De adapters zijn niet beveiligd tegen kortsluiting. Haal daarom na gebruik de reisadapter uit het stopcontact.
   
 • Fotograferen: Het wordt door bewoners niet altijd op prijs gesteld dat ze gefotografeerd worden. Heb hier respect voor en vraag het dus altijd op voorhand als je foto’s van mensen wil nemen.
   
 • Toegang tot internet en telefoneren vormt geen enkel probleem in de steden.
   
 • GSM-gebruik: Voor het gebruik van de Europese GSM’s in Zuid Afrika moet er een SIM-kaart van een Zuid-Afrikaans telecommunicatiebedrijf gekocht worden. Omdat je een Zuid-Afrikaans woonadres moet opgeven, is de aankoop van een SIM-kaart in winkels vaak niet mogelijk. Probeer de kaart daarom op de luchthaven of bij de guesthouse te kopen; vaak verkopen gueshouses chipkaarten die zij zelf hebben aangekocht met hun adres. Let op: een SIM-kaart is zonder beltegoed, dit moet je er apart bijkopen. Prepaid tegoed, Airtime genoemd, is bijna overal te koop.
   
 • Kledij: Het weer in Zuid-Afrika kan nogal eens omslaan en per provincie verschillen. In de winter kan het zelfs op sommige plekken sneeuwen! Probeer het daarom zo te combineren dat je voor zowel koud als warm weer de juiste kleding bij je hebt, zoals katoenen broeken en een fleecetrui met windjack.

Wetenswaardigheden

 • Verkeer: Het is wennen. In Zuid-Afrika wordt links gereden en het stuur en de bedieningspanelen zitten rechts. Heb je hier geen ervaring mee, neem dan geen risico en neem dan een taxi.

Lectuur en nuttige links