Een partnerschool vinden

Stap voor stap naar een duurzame samenwerking

Wanneer de voorbereidingen goed en wel achter de rug zijn, kan je eindelijk op zoek naar je partnerschool. Bouw tijdens je zoektocht duurzame relaties uit met je misschien wel toekomstige collega’s en toets elkaars verwachtingen af.

Een potentiële partnerschool

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over je potentiële partnerschool en vraag je collega’s daar om een profiel op te stellen van hun school. Dit samenvattend overzicht omvat onder andere het onderwijsniveau, het aantal leerlingen, de ligging en de aangeboden studierichtingen

Raakvlakken aftoetsen

Hoe uitgebreider het profiel van beide scholen, hoe groter de kans dat je raakvlakken vindt. Probeer linken te vinden tussen gelijkaardige pedagogische projecten, een sterke leerlingenvertegenwoordiging, leerkrachten met een passie voor cultuur, enz.

Een vlotte start

Bespreek op voorhand met je potentiële partnerschool in welke taal jullie zullen communiceren en neem de tijd om elkaar te leren kennen. Voor een vlot kennismakingsproces kan je bij de start van je scholenband een (externe) contactpersoon aanstellen die je helpt bij het leggen van de eerste contacten. 

Wat is een scholenband?

Duurzame samenwerking

Een scholenband is een gelijkwaardige, wederkerige samenwerking tussen een Vlaamse school en een school in het Zuiden, met als ambitie duurzaam te evolueren en samen te werken rond een aantal educatieve doelstellingen.

Meer informatie

Hoe begin je eraan?

De verschillende ketens van de ketting

Met je scholenband tot een succesvolle, gelijkwaardige samenwerking komen is niet evident. Ontdek hier enkele tips om tot een duurzame samenwerking te komen.

Meer informatie