Woensdag 23 maart 2022 kwamen we samen met enkele scholenbandenleerkrachten voor een online uitwisseling. Na een inspirerende presentatie over dekolonisering fristen we graag jullie geheugen nog eens op over hoe je samen een actieplan moet invullen en wat de verschillende scholenbandenniveaus zijn. Nadien was het tijd voor uitwissling tussen de leerkrachten onderling over hoe je een sterke scholenband kan onderhouden en welke uitdagingen en opportuniteiten daarbij komen kijken.

Dekolonisering is geen metafoor!

Sebastian Van Hoeck van UCOS gaf een inleiding tot dekolonisering. Wat betekent dekolonisering voor internationale partnerschappen? Hoe begin je eraan? Hoe gelijkwaardig is een scholenband? Welke vooroordelen heb je zelf? Wat is anti-racisme? Met andere woorden: hij liet ons achter met heel wat stof tot nadenken. Lees het volledige verslag!

Samen actieplannen maken

Wanneer je school zich heeft aangemeld voor een scholenband en je het sjabloon ontving voor het actieplan, dan kun je samen met jouw partnerschool aan de slag met de planning. Hieronder vind je een instructievideo over hoe je een actieplan moet opstellen. (Lees verder onder de video).

Hoe onderhoud je een sterke scholenband?

Op het einde van de inspiratiesessie deelden de deelnemende leerkrachten met welke uitdagingen en opportuniteiten zij te maken krijgen bij het onderhouden van hun scholenbanden. Zo bleek uit de uitwisseling dat communicatie één van de belangrijkste elementen is om een succesvol partnerschap uit te bouwen, maar dat is niet altijd even eenvoudig omwille van verschillende tijdzones, verschillende communicatiekanalen, slechte internetverbindingen, andere prioriteiten enzovoort. Het volledige verslag van deze online uitwisseling kan je hieronder downloaden. Wie weet helpt het jouw scholenband om bestaande uitdagingen aan te pakken en zo je scholenband naar een hoger niveau te tillen.

Bots je tijdens het onderhouden van je scholenband zelf met uitdagingen of heb je zelf tips die nuttig kunnen zijn voor andere scholen? Laat het ons dan zeker weten via info@scholenbanden.be.