Drie scholen uit Roeselare zijn dit schooljaar een scholenband gestart met drie scholen uit Dogbo, Benin. Omdat zo’n scholenband niet van de ene dag op de andere ontstaat, ontwierpen ze samen een kalender zodat de scholen op een creatieve manier kennis kunnen maken met elkaar. 

Stedelijke Basisschool De Octopus, GO! Basisschool De Plataan en De Spanjeschool zijn drie scholen uit Roeselare die deel uitmaken van drie verschillende netten. Vanaf dit jaar slaan ze de handen in elkaar en starten ze elk een scholenband op met een school uit Dogbo, de Beninese stad waarmee Roeselare al jaren een stedenband heeft. In deze opstartfase is kennismaking een belangrijk aspect.

Kennismakingskalender

Om die kennismaking vlot te laten verlopen, maakten ze een gezamenlijke kalender voor het schooljaar 2019-2020. Er zijn uiteraard een heleboel verschillen en gelijkenissen tussen de scholen uit België en Benin. Iedere maand draait rond een bepaald thema, bijvoorbeeld voeding, liefde, of de seizoenen. Leerkrachten kunnen samen met hun leerlingen meer te weten komen over hoe het er aan toe gaat in hun partnerschool aan de hand van enkele weetjes. Zo vergelijken ze bijvoorbeeld welke feestdagen in België en Benin worden gevierd, wanneer de schoolvakanties zijn, welke sporten er gedaan worden en waar er met welk speelgoed wordt gespeeld.

Kalender Dogbo-Roeselare

Bovendien is er iedere maand een Doe-tip. Dat is een opdracht die gelinkt is aan het thema van de maand. Zo luidt de opdracht voor juni: ‘Breng een muziekinstrument mee, bouw een feestje om het einde van het schooljaar te vieren en spreek af wie dj mag zijn.'

Inspiratie voor iedereen

De kalender bestaat zowel in het Nederlands als in het Frans, zodat beide scholen er gemakkelijk mee aan de slag kunnen. Leerkrachten die liever niet actief deelnemen aan de scholenbandactiviteiten, kunnen op deze manier de partnerschool op een laagdrempelige en leuke manier toch integreren in hun lessen. Zo blijft iedereen betrokken en krijgen alle leerlingen de kans om te leren over en zich te laten inspireren door het reilen en zeilen in het partnerland.

Bekijk de de vele weetjes en doe-tips

Download hier de kalenders