Ik ga op reis en ik neem mee:

België in een reiskoffer

Hoe laat je leerlingen proeven van de cultuur en leefwereld van hun leeftijdsgenoten in je partnerschool in Benin zonder elkaar fysiek te bezoeken?

Dan selecteer je toch eenvoudigweg enkele typisch Belgische of Beninese voorwerpen, gerechten of gebruiken en stop je die in een reiskoffer voor je partnerschool, bedachten het GILKO Merelbeke en haar partnerschool École de Chambeny in Toucountouna. En zo geschiedde… de Belgiëkoffer en Beninkoffer waren een feit!

Maar wat stop je dan precies in die koffer?

Laat de leerlingen van beide partnerscholen voorwerpen meebrengen die typisch zijn voor hun land en cultuur. Bespreek ze met je klas, maak een selectie, schrijf een korte handleiding voor de geselecteerde items en/of maak een bijhorende illustrerende video. 

Stop de voorwerpen vervolgens in een grote reiskoffer en wissel deze uit bij een bezoek aan je partnerschool. Plan een contactmoment met je scholenband collega’s en bespreek de inhoud van de koffer uitvoerig zodat je er meteen mee aan de slag kan in de les. 

reiskoffer

Tip: 

Vul de koffer met voorwerpen typisch voor je land en/of cultuur.

Blog als interactieve communicatietool

Dankzij een gemeenschappelijke blog wordt het project nog meer interactief, wat niet alleen de uitwisseling maar ook de betrokkenheid van beide scholen vergroot. Dankzij dit platform kunnen leerlingen (en leerkrachten) bij elkaar te rade gaan wanneer het nut of gebruik van een voorwerp uit de koffer hen niet helemaal duidelijk is.

Daarenboven blijkt de blog een succesformule om ook ouders en de brede school bij de scholenband te betrekken, wat het project nog meer kracht bijzet.

Tip:

Laat je verbeelding de vrije loop, beperk je niet tot clichés!

Kuifje

 

 Alle gekheid in een koffer

Omarm de diversiteit in je klas en ontdek de leefwereld van je leerlingen samen met je partnerschool. Laat je leerlingen hun inspiratie de vrije loop gaan en laat hen mee bepalen welke voorwerpen mee mogen naar het partnerland.

Beperk je niet tot een miniatuur versie van Manneken-Pis of het Atomium en het recept van een klassieke driekoningentaart of Brusselse wafels. Met een knutselpakket voor een gek gebruik zoals een verjaardagskroon kunnen leerlingen in je partnerland dolle pret beleven!

Wat is een scholenband?

Duurzame samenwerking

Een scholenband is een gelijkwaardige, wederkerige samenwerking tussen een Vlaamse school en een school in Zuid-Amerika, Afrika of Azië, met als ambitie duurzaam te evolueren en samen te werken rond een aantal educatieve doelstellingen.

Meer informatie

Hoe begin je eraan?

De verschillende ketens van de ketting

Met je scholenband tot een succesvolle, gelijkwaardige samenwerking komen is niet evident. Ontdek hier enkele tips om tot een duurzame samenwerking te komen.

Meer informatie