Van 2019-2022 werden binnen het Keep It Cool (KIC) Project in het district KwaZulu Natal in Zuid-Afrika 200 leerkrachten getraind in het opzetten van curriculum-geactiveerde klimaatprojecten in hun school. 

Over Keep It Cool

Met steun van de Vlaamse overheid, versterkten VVOB en GreenMatter de afgelopen drie jaar Zuid-Afrikaanse leerkrachten met het geven van klimaatonderwijs in het ‘Keep It Cool’- project. Hoe? Via professionele ontwikkeling van leerkrachten en door op een originele manier aandacht te schenken aan klimaat op school. Je vindt alle technische specificaties van het Keep It Cool-project hier terug.

Keep It Cool in Zuid-Afrika

Een groep van deze leerkrachten heeft deze kennis toegepast om schooltuinen in te zetten als hands-on instrument om gesprekken met leerlingen aan te gaan over onder andere:

  • Het belang van planten en biodiversiteit voor het klimaat
  • Kennis over inheemse planten die een positief effect hebben op klimaat en bodemgesteldheid
  • Het belang van planten als antwoord op voedselonzekerheid ten gevolge van klimaatverandering
  • Technieken voor duurzame landbouw
  • Verminderde CO2 uitstoot bij lokaal geteelde gewassen

Online uitwisselen over klimaatonderwijs

Veel van deze leerkrachten wilden de resultaten van hun initiatieven verduurzamen en meldden zich daarom aan op het S-Cool-Links platform. Door deze stap te zetten, hebben zij een digitaal platform ter beschikking om met elkaar en andere leerkrachten uit te wisselen, van en met elkaar te leren en elkaar te inspireren! Zo kunnen zij, met kennis en tips van hun collega’s, hun schooltuinenproject nóg verder uitbreiden en met nieuwe ideeën aan de slag.

Voor een schooltuin zijn niet enkel aarde en zaden nodig, maar ook divers gereedschap zoals sproeislangen, gieters, spaden en beschuttingsmateriaal. Via S-Cool-Links vroegen ze mini-subsidies aan om hun schooltuinenproject te financieren.

Wil jij ook samen met andere leerkrachten een klimaatproject of een klimaatles ontwikkelen en daarover uitwisselen? Meld je vandaag nog aan bij www.s-cool-links.org! Elke leerkracht is welkom!

S-Cool-Links